top of page
Forfatters billedeGitte Nielsen

HJÆLP, HVALPEN BIDER


 




Inspireret af en del opslag på FB fra nybagte hvalpeejere kommer her en lille blog.


Først så, hvem er jeg? Jeg er Gitte og har en lille fritids virksomhed Verdens Bedste Gary Dogtraining.

Jeg er både uddannet Hund- og klikker instruktør og er Examineret adfærdsrådgiver. Plus en masse andet i “hund”.

Jeg lever sammen med 2 dejlige Hvide Schweiziske Hyrdehunde IWS Gary og MTM Audrey og en lille hyrde Border Collie, Enter-Boy.

 

Hvalpebideri er jo helt almindeligt og nogle er værre end andre. Men det betyder jo ikke, at vi behøver at leve med det. Jeg ved ikke med jer, men jeg vil ikke være tyggelegetøj for hvalpen.

Gary, som ellers er den sødeste og mest rolige hund i dag, var en ren pirana, da han var hvalp. 😅

 

Hvad gør jeg så, når hvalpen bider? Der er aldrig en “One size fits all”, men dog nogle god råd, der kan hjælpe.

 

Først skal vi altid huske på, at hunde gør hvad der kan betale sig. Det betyder, at alt der belønnes, vil give mere adfærd. Og belønning er ikke kun godbidder. Belønning er også kontakt, leg, modtræk osv. For slet ikke at tale om alle de ting vores hunde kan selvbelønne med.

Så altså, vi skal virkelig tænke over, at vi ikke belønner hvalpen for at bide. Vi vil jo gerne lære den, at den ikke skal bide i os, så det skal ikke kunne betale sig.

Men samtidig vil vi på ingen måder straffe hvalpen, tage fat i den, tale hårdt til den, lukke den væk eller det der er værre. Det vil koste på tillidskontoen, så det ønsker vi ikke.

Mange reagerer med at give hvalpen et stykke legetøj, den kan bide i, så den ikke bider i dem. Men altså, det er jo belønning. Så hvalpen lærer, at hvis den bider i os, så får den legetøj og måske endda en trækkeleg.

Så det er ikke løsningen, da det giver mere adfærd.

Hvis hvalpen bider i et ærme eller bukseben og vi trækker det til os, får den modtræk og vil sandsynligvis opfatte det som leg.

Hvis vi (eller et barn) løber væk fra den, vil den også opfatte det som leg og løbe efter.

Den med at pive, som hvalpen ville gøre, kan da nok virke kortvarigt, da hvalpen bliver overrasket eller måske faktisk lidt forskrækket og derfor stopper bideriet. Men det kan give bagslag og få hvalpen højere op i gear.

Så altså, først og fremmest skal vi huske på, at når vores hunde har en adfærd, vi ikke ønsker, skal vi ikke kun tænke på, at sige nej, stop, hold op osv. Men vi skal tænke over, hvad vi ønsker at hundens adfærd skal være i stedet i situationen. OG træne hunden til dette uden for kontekst.

Det er nemt sagt, det ved jeg.

 

Hvad gør jeg selv? Ja altså, nu er min lille Border kun 10 måneder, så hvalpe tiden er stadig tæt på.

Først så handler det om at være på forkant. At beskæftige hvalpen, før den beskæftiger sig selv.

Og starte leg, på den gode måde, før hvalpen starter legen selv.

Mentalstimulering og træning er vejen frem. En lille hvalp er kun vågen, kort tid ad gangen. Den har behov for rigtig meget søvn. Og meget af bideriet og de berømte zoomies, handler om overstimulering og stress.

De fleste lærer ret hurtigt, hvornår hvalpen er mest aktiv og hvornår der er “ulvetime” (ganske som med små børn). Og det er her, vi skal være på forkant.

Så før hvalpen finder på ballade, har vi allerede startet en leg. Kan være godbidssøg, hvor hvalpen skal finde gemte godbidder (husk det skal være nemt for en hvalp og hjælp den), søg i græsset, spor med godbidder osv. Og træning er godt. Træn og beløn for øjenkontakt, træn selvkontrol, træn på at den kender sit navn osv. Lad hvalpen tænke selv og beløn rigeligt. Bare 5-10 min giver en træt hvalp, der ikke bider.

 

Og lær hvalpen at falde til ro. Træn ro på tæppe, i kurv eller andet. Beløn den for bare at ligge der og giv den gerne langtidstyggeting eller fyldte (fyldt med vådfoder, opblødt tørfoder o.lign.) marvben, KONG, Toppl o.lign. den kan falde til ro med. Lad det være en hyggelig ting, træn det hver dag og brug det, hvis hvalpen er blevet overgearet.

 

Hvis hvalpen er begyndt at bide, så flyt jer. Gå væk i få sekunder, hent et glas vand eller noget og kom så tilbage og start selv en rolig aktivitet med hvalpen.

Pas på med at falde i den med “time out”, da det er en voldsom oplevelse for en hvalp, at blive udelukket fra fællesskabet. Det samme gælder et bur.

Hvalpegård kan være godt, især hvis der er andre ældre hunde og børn, men kun hvis den bruges rigtigt. Det må aldrig blive en straf (udelukkelse fra fællesskabet er straf, da hunde er sociale væsner).

 

Nyd den hyggelige hvalpetid, den kommer ikke tilbage. ❤️

 

 

 

 

1.336 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page